Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Pre Connectathon sessions


Objective


  • FHIR Starter Track provides an immersive experience of the FHIR ecosystem. No prior knowledge on FHIR required.
  • The Track Provides participants with end to end introduction to the FHIR ecosystem.
  • Track helps anyone who is wanting to understand FHIR without prior knowledge of FHIR.
  • This track will use R4 version of FHIR

Intended Audience


  1. Developers / Architects
  2. Executives
  3. Product manager
  4. Test engineer/Manager
  5. Marketing
  6. Students/learner (Health Informatics)

Outcomes


  1. Get the understanding of FHIR ecosystem.
  2. Good understanding of FHIR Resources and Rest API.
  3. How FHIR can solve your healthcare interoperability workflows.

Track Orientation & Prerequisites


  1. Basic Healthcare Industry Knowledge.
  2. Participants should have Postman Client Installed on their machines.
  3. GitHub Page (https://github.com/HL7India/Connectathon2021/). The GitHub can be used to share postman scripts if needed. Nothing to be done on participants side like creating an account on GitHub is not needed.
  4. Orientation session invites will be sent to registered participants.

Infrastructure Used


Below is the infrastructure that would be provided by HL7 India: 

  • FHIR Server (R4) - Public test server
  • Postman scripts, download postman- https://www.postman.com/downloads/
  • GitHub repository store the artifacts - Postman Collection, Web Application Code & Read me files.

Track Sessions Summary


  1. FHIR Intro and Track agenda
  2. FHIR in Action - Retrieve Patient details using Rest API
  3. FHIR Modules, Introduction to Resources and Quiz - https://hl7.org/fhir/R4/
  4. FHIR Ecosystem 
  5. Deep dive Patient resource, Extension Framework & Constraints
  6. Scenario 1: Schedule an OPD appointment 
  7. Scenario 2: Patient Visit begins with Physician at hospital
  8. Scenario 3: Capturing vitals and sending lab order during visit
  9. Scenario 4: Visits ends
  10. Open question-answer 

Zulip stream

Track Leads


Aditya Joshi

Aravind Raghunath

Track Schedule



DateTime (IST)ActivityDurationRemarks
10th Dec3:00 pm to 4:30 pmInaugural event90 mins
  • Event kickoff 
  • Keynotes from Chair and other dignitaries 
4:30 pm to 5:00 pm Break30 mins
5:00 pm to 7:00 pmIntro, Recap, basics of API90 mins
  • Team Introduction.
  • Track Activities Overview
  • Recap of "Introduction to FHIR"
    • basics are covered during pre Connectathon sessions. We will do quick recap of those concepts.
    • Learning how to use Postman client tool to write FHIR REST queries, using postman collection (import and export) 
    • Basics of FHIR Resource 

11th Dec.


9:00 am to 10:00 am 

Common event- expert session60 mins
  •  Expert session by Llyod & Grahame 
10:00 am to 10:15 am Break15 mins
10:15 am to 11:45 amFHIR in Action- REST APIs90 mins
  • Create a simple workflow to show all patients and one patient observation.
    • Create Postman collection for querying patients based on various parameters-
      • first name (guided one)
      • last name
      • gender
      • first name and last name and gender 
      • unique identifier (MRN)
      • Get all Heart rate Observations for one Patient using resource id of the Patient 
        • Heart rate: code defined by LOINC is "8867-4". 
        • LOINC itself is defined by FHIR with url: "http://loinc.org"

11:45 am to 12:00 pm 

Tea Break15 mins
12:00 pm to 1:00 pmResource Quiz60 mins
  • Find out the resources based on interoperability scenarios
1:00 pm to 2:00 pm Lunch break60 mins
2:00 pm to 2:30 pmFHIR Extension Framework30 mins
  • Basics of FHIR extension framework
2:30 pm to 3:15 pmBasics of FHIR Profiling & IG45 mins
  • Introduction on FHIR profiling & Implementation Guides
3:15 pm to 4:00 pmPatient Story through various scenarios (1 to 4)45 mins
  • Explaining the use case (Patient story)
  • Participants figuring out the right set of resources 
4:00 pm to 4:20 pmTea Break20 mins
4:20 pm to 7:00 pm


2 hr 40 mins
  • Discussion on Resources for Patient story use case 
  • Importing the Pre-requisite collection in postman to create base resources for further workflow 
  • Discussion on workflow use cases 
12th Dec8:30 am to 10:15 amContinuation of Scenarios & discussion1 hr 45 mins
  • Implementing workflow use cases
  • Discussion/explanation of workflow use cases 
10:15 am to 10:30 amOpen house/Comments15 mins
10:30 am to 10:45 am Tea Break15 mins
10:45 am to 12:30 pmCommon event1 hr 45 mins
  • Track Report 
  • Event closing keynotes


  • No labels